De ideeën achter de Bogleheads beleggingsfilosofie(1) zijn afkomstig van John Bogle, de oprichter van Vanguard. De principes worden onderbouwd door onderzoek naar Moderne Portefeuille Theorie(2) en het daaruit voortvloeiende Capital Asset Pricing Model(3). In grote lijnen geeft dit onderzoek aan dat een belegger bij een keuze tussen 2 beleggingsportefeuilles met eenzelfde rendement steeds de portefeuille met het minste risico zal verkiezen. Als de belegger meer rendement wenst zal deze meer risico moeten nemen.
De Bogleheads beleggingsfilosofie volgt 10 eenvoudige principes :
- Ontwikkel een werkbaar plan (“Develop a workable plan”)
- Investeer vroeg en vaak (“Invest early and often”)
- Draag nooit te veel of te weinig risico (“Never bear too much or too little risk”)
- Diversifieer (“Diversify”)
- Probeer nooit de markt te timen (“Never try to time the market”)
- Gebruik indexfondsen wanneer mogelijk (“Use index funds when possible”)
- Houd de kosten laag (“Keep costs low”)
- Minimaliseer belastingen (“Minimize taxes”)
- Investeer met eenvoud (“Invest with simplicity”)
- Blijf op koers (“Stay the course”)
In de blogpost De 10 principes van de Bogleheads beleggingsfilosofie (deel 1) leg ik de eerste 5 principes uit, vandaag leg ik je de 5 laatste principes uit.
Gebruik indexfondsen wanneer mogelijk (“Use index funds when possible”)
Een indexfonds of een ETF (Exchange Traded Fund)is een beleggingsfonds dat (meestal) gebaseerd is op een index. Een aandelenindex is het gewogen gemiddelde van een aantal belangrijke aandelen. Voorbeelden zijn de Belgische BEL20-index , Amerikaanse S&P500-index en de Nederlandse AEX-index. De aanbieder van een indexfonds of ETF, bijvoorbeeld Vanguard, koopt en verkoopt aandelen/obligaties op basis van het gewicht van deze in de index.
John Bogle richtte in 1975 The Vanguard Group op, waar hij in 1976 het eerste index beleggingsfonds (het huidige “Vanguard 500 Index Fund” gebaseerd op de S&P500-index) tot stand bracht.
Bogleheads investeren in wereldwijd gediversifieerde indexfondsen/ETF’s.
Houd de kosten laag (“Keep costs low”)
Bij het investeren in ETF’s komen ook kosten kijken, kosten gelinkt aan de broker en kosten van het fonds.
Sommige brokers rekenen maandelijks recurrente kosten aan, zoals bewaarlonen of beheerskosten. Probeer deze maandelijkse kosten zo veel mogelijk te vermijden!
Voor elke aankoop of verkoop van effecten kan de broker je transactiekosten aanrekenen. Deze kosten zijn verschillend per broker en afhankelijk van het aankoop- of verkoopbedrag én de beurs waar het effect noteert. De meeste Europese ETF’s worden verhandeld op Euronext Amsterdam, XETRA, London Stock Exchange en de Borsa Italiana.
Actief beheerde fondsen rekenen tussen 1% à 2% kosten per jaar aan … elk jaar opnieuw. Dit vreet enorm aan je rendement.
De aanbieder van een passieve ETF brengt de aandeelhouders ook een kostenpercentage in rekening om de operationele kosten van het fonds te dekken. Hier streef ik naar een maximum jaarlijks kostenpercentage, ook wel Total Expense Ratio (TER) genoemd, van maximum 0,50%.
Op lange termijn heb je een grotere kans dat je een beter rendement haalt met een passieve belegging dan met een actieve beleggingsportefeuille(4).
Minimaliseer belastingen (“Minimize taxes”)
In België betalen we belastingen op beursverrichtingen (TOB) en belastingen op dividenden/coupons. Om deze belastingen te minimaliseren houdt je best rekening met de volgende criteria bij de selectie van een ETF :
- Accumulerend : In België betalen we 30% roerende voorheffing op uitgekeerde dividenden/coupons. Een accumulerende ETF herinvesteert de dividenden/coupons en hierdoor dienen we deze roerende voorheffing niet te betalen.
- Gedomicilieerd in Ierland : Ierland heft geen belastingen op dividenden/coupons van buitenlandse beleggers.
- Niet geregistreerd in België : Belgen betalen een lagere taks op beursverrichtingen (TOB) voor elke aankoop en verkoop van fondsen niet geregistreerd in België, maar geregistreerd in een land van de Europese Unie.
Je kan alle andere selectiecriteria terugvinden in mijn blogpost Hoe kies je de juiste aandelen-ETF en Een introductie in obligatie ETF’s.
Investeer met eenvoud (“Invest with simplicity”)
Je hebt niet veel verschillende fondsen nodig om gediversifieerd te beleggen. Bij voorkeur één wereld gespreide aandelen-ETF en één obligatie-ETF. Als je risicoprofiel dit toelaat kan je ook uitsluitend in één aandelen-ETF beleggen, zonder gebruik te maken van een obligatie-ETF.
Er zijn verschillende voordelen aan eenvoud in je beleggingsportefeuille. Je kan de portefeuille makkelijker analyseren, interpreteren en het is minder complex om te herbalanceren. Dit is de verdeling aandelen/obligaties terug op peil brengen na een stijging of daling van de aandelenbeurs, zoals vastgelegd in je financieel plan.
Blijf op koers (“Stay the course”)
Het laatste principe is ook het moeilijkste. Wanneer de aandelenmarkten het goed doen is het niet moeilijk om aan boord te blijven. Maar het gevaar schuilt in slecht presterende aandelenbeurzen. Vele beleggers panikeren dan en verkopen (een deel van) hun beleggingen.
Het is makkelijker om op koers te blijven als je vermogensallocatie, dit is de verdeling aandelen/obligaties, op basis van je risicoprofiel goed zit. Wanneer je slecht slaapt in een berenmarkt dan wil dit meestal zeggen dat je te veel in aandelen investeert.
Tijdens of na een berenmarkt (aandelen tonen een neerwaartse trend) of stierenmarkt (aandelen tonen een opgaande trend) raakt deze vermogensallocatie uit balans. Bogleheads lossen dit op door te herbalanceren.
Hoe werkt dit?
Stel, je hebt in je financieel plan een vermogensallocatie vastgelegd van 80% aandelen en 20% obligaties.
- Na een daling van de aandelenbeurzen is deze vermogensallocatie 60% aandelen en 40% obligaties geworden. Om je vermogensallocatie terug in balans te brengen ga je herbalanceren door een deel van je obligatie ETF’s te verkopen en hiermee aandelen ETF’s te kopen. Na het herbalanceren is de verdeling van je vermogensallocatie opnieuw 80% aandelen en 20% obligaties zoals vastgelegd in je financieel plan.
- Na een stijging van de aandelenbeurzen is deze vermogensallocatie 90% aandelen en 10% obligaties geworden. Om je vermogensallocatie terug in balans te brengen ga je herbalanceren door een deel van je aandelen ETF’s te verkopen en hiermee obligatie ETF’s te kopen. Na het herbalanceren is de verdeling van je vermogensallocatie opnieuw 80% aandelen en 20% obligaties zoals vastgelegd in je financieel plan.
Op welk tijdstip je herbalanceert is een persoonlijke keuze. Je kan op een vast tijdstip herbalanceren, bijvoorbeeld 1 keer per jaar en hierbij is je verjaardag een veel voorkomende keuze. Je kan ook herbalanceren indien jouw aandelen of obligaties een bepaald percentage afwijken van de vermogensallocatie vastgelegd in je financieel plan.
Deze info is alleen voor informatieve, educatieve en entertainment doeleinden. Deze info is ook geen financieel, boekhoudkundig of juridisch advies. Gelieve uw eigen onderzoek te doen (disclaimer).
Bronnen :
(1) Bogleheads® investment philosophy – Bogleheads. (z.d.). Bogleheads. Geraadpleegd op 13 augustus 2021, https://www.bogleheads.org/wiki/Bogleheads%C2%AE_investment_philosophy
(2) Wikipedia. (2019, 24 juli). Moderne portefeuilletheorie. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Moderne_portefeuilletheorie
(3) CAPM – Capital Asset Pricing Model – Bogleheads. (z.d.). Bogleheads. Geraadpleegd op 13 augustus 2021, https://www.bogleheads.org/wiki/CAPM_-_Capital_Asset_Pricing_Model
(4) S&P Dow Jones Indexes. (2021, 11 maart). SPIVA U.S. Scorecard Year End 2020. www.spglobal.com. https://www.spglobal.com/spdji/en/documents/spiva/spiva-us-year-end-2020.pdf