Selecteer een goede broker

Broker selection

Waarmee moet ik rekening houden bij het kiezen van een broker?  Zijn kosten het belangrijkste criteria? En wat met de veiligheid? 

Een belangrijk onderdeel van “doe-het-zelf” beleggen is het selecteren van een goede (online) broker.   Om deze selectie te maken hou je best rekening met de volgende criteria :

  1. Veiligheid
  2. Kosten
  3. Gebruiksgemak & dienstverlening
  4. Afhandeling van belastingen
  5. Beschikbaarheid van ETF’s

Veiligheid

Investeren is een langetermijnproject, daarom is het belangrijk dat je effecten bewaard worden in een veilige omgeving.  

In de meeste gevallen loop je geen risico bij een faillissement van de broker, maar je bent beter voorbereid op het ergste. Belangrijkste onderdeel hiervoor is de vermogensscheiding. Jouw beleggingen dienen gescheiden te worden van het vermogen van de broker.  Dit gebeurt meestal in een apart bedrijf, ook wel custodian genoemd.  Als de broker failliet gaat kunnen deze activa niet opgeëist worden door de crediteuren.  De meeste custodians passen voor de bewaring van de effecten een “pooling” techniek toe: de effecten van de klanten worden samengevoegd op 1 rekening en jouw aandeel op deze rekening wordt bijgehouden.  

Als de broker failliet gaat en jouw effecten niet (volledig) kan teruggeven, is de belegger (deels) beschermd door het Europees beleggerscompensatiestelsel (1) in het land waar de broker gevestigd is.  Ook bij fraude, andere administratieve wanpraktijken of wanneer een beleggingsonderneming als gevolg van operationele fouten niet in staat is haar verplichtingen na te komen, is de belegger beschermd door dit beleggerscompensatiestelsel en dit tot 20.000 euro per persoon per instelling. In sommige landen is deze garantie hoger, bijvoorbeeld tot 70.000 euro in Frankrijk.

Ongeoorloofde toegang tot uw beleggersrekening kan een ander risico vormen.  Enkel een gebruikersnaam en wachtwoord is tegenwoordig de minst veilige oplossing. Voorbeelden van betere en veiligere oplossingen zijn een digipass of tweestapsverificatie, waarbij je een extra code ontvangt via sms of e-mail.

Kosten

Er zijn verschillende soorten kosten die een broker kan aanrekenen : maandelijkse kosten, transactiekosten en ‘diverse kosten’.

Sommige brokers rekenen maandelijks recurrente kosten aan, zoals bewaarlonen of beheerskosten. Probeer deze maandelijkse kosten zo veel mogelijk te vermijden!  

Voor elke aankoop of verkoop van effecten kan de broker je transactiekosten aanrekenen.  Deze kosten zijn verschillend per broker en afhankelijk van het aankoop- of verkoopbedrag én de beurs waar het effect noteert.  De meeste Europese ETF’s worden verhandeld op Euronext Amsterdam, XETRA, London Stock Exchange en de Borsa Italiana.

De belangrijkste ‘diverse kosten’ zijn koersabonnementen en uitgaande transfers.

Informatie verkrijgen over beurskoersen, realtime of uitgesteld, is bij alle brokers mogelijk.  Bij de meeste brokers is uitgestelde koersinformatie gratis, dit zijn koersen met 15 minuten vertraging. Je kan een koersabonnement nemen indien je toch realtime informatie wenst of koersinformatie van minder courant gebruikte beurzen.  Voor de indexbeleggers is uitgestelde koersinformatie niet echt een probleem aangezien deze enkel sporadisch aankopen of verkopen.  

Indien je van broker wenst te veranderen heb je 2 mogelijkheden : 1) je effecten verkopen bij broker A en opnieuw kopen bij broker B of 2) een effectentransfer.  

Bij de eerste mogelijkheid zorg je zelf voor de overplaatsing van je effecten.  Je verkoopt de effecten bij je huidige broker, vergeet niet dat hier ook transactiekosten + taksen aangerekend worden, en koopt dezelfde effecten bij je nieuwe broker.  Je mist hiermee enkele beursdagen en dit is een belangrijk nadeel van deze methode. 

Als je kiest voor een effectentransfer dan zorgen de brokers ervoor dat je effecten overgeplaatst worden zonder dat je beursdagen mist. Je huidige broker zal echter wel kosten aanrekenen voor deze overdacht van je effecten.  

Gebruiksgemak & dienstverlening

Een uitgebreid brokerplatform is belangrijk voor gebruikers die actief handelen, dit is echter niet belangrijk voor passieve investeerders.  Langs de andere kant is een handige app wel een pluspunt.

Een goede klantendienst is ook belangrijk.  Lees de FAQ op de website van de broker eens door en stel je vragen aan de klantendienst.

Afhandeling van belastingen

De afhandeling van belastingen is ook een belangrijk criterium bij de keuze van je broker.  Houdt de broker voor jou de taks op beursverrichtingen (TOB), dividendbelasting en meerwaardebelasting af? 

De belangrijkste Belgische brokers (Keytrade, Bolero en BinckBank) houden deze belastingen voor jou af en zo bespaar je jezelf nogal wat administratie.  Bij buitenlandse brokers is dit niet altijd het geval.

Beschikbaarheid van ETF’s

Het laatste selectiecriterium is de beschikbaarheid van ETF’s.  Als de broker de ETF waarin jij wenst te beleggen niet aanbiedt, dan heb je wel degelijk een probleem. Bij twijfel neem je best contact op met de klantendienst.

Als afsluiter raad ik je aan om steeds de algemene voorwaarden en de tarieven door te nemen vooraleer je een effectenrekening opent.

Deze info is alleen voor informatieve, educatieve en entertainment doeleinden. Deze info is ook geen financieel, boekhoudkundig of juridisch advies. Gelieve uw eigen onderzoek te doen (disclaimer).

Bronnen :

(1) European Commission. (2016, 11 juli). Investor compensation schemes. European Commission – European Commission. https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/consumer-finance-and-payments/retail-financial-services/investor-compensation-schemes_en

Share

Laat een reactie achter